Blog > Komentarze do wpisu

Drogocenne jabłka - szare renety

W tym roku sezon na jabłka wydaje się być bardzo dobry. Po dwóch kiepskich latach wreszcie sadownicy odetchną z ulgą, ponieważ zbiory będą blisko 100 procentowe. Szczególnie w Małopolsce właściciele jabłkowych sadów zacierają ręce i już przymierzają się do pierwszych zbiorów. Dla rodzimych sadowników dobrą wiadomością będzie również informacja o coraz mniejszych transferach jabłek pochodzenia chińskiego, których to cena znacznie zwiększyła się i sprawiła, że import jest nieopłacalny. W takiej sytuacji duże sieci sklepów, szczególnie supermarketów kupi jabłka w surowej postaci od polskich rolników.

Dzisiejszy post jednak poświęcony jest szczególnej odmianie jabłek, mianowicie chodzi o potocznie zwaną szarą renetę. Szara reneta to stara odmiana, z łacińskiego oznaczająca "przydomowe jabłko" ( malus domestica ), natomiast z francuskiego reinette znaczy pochodzenia królewskiego. Przez wielu to właśnie ta odmiana uznawana jest za Królowe Jabłoni. Nie od dziś wiadomo, że owoce to same witaminy i ich spożywanie korzystnie wpływa na ciało i umysł. Jabłka od zawsze uważane były za podstawowy składnik każdej diety, a będąc jednymi z najtańszych owoców od razu znalazły wielu fanów. Szara reneta ma wielu zwolenników nie tylko ze względu na niezwykły smak i aromat, ale przede wszystkim ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Słusznie szara reneta uważana jest za drogocenny owoc, ponieważ jako jeden z nielicznych smakołyków natury może być bezkarnie spożywany przez diabetyków. Ale to nie wszystkie właściwości tych rajskich owoców. Jedzone na surowo, ze skórką korzystnie wpływają na ciało przy schorzeniach takich jak: awitaminoza, niedokrwistość, zaburzenia prawidłowego działania przewodu pokarmowego. Już nasze babki tarły łyżeczką jabłka by udrożnić co nie co. Szara reneta zawiera bardzo dużo błonnika. Maść z utartych malus domestica w połączeniu z masłem służyła szybszemu gojeniu się ran.

Charakterystyczne cechy jabłoni szara reneta:

  1. odmiana amerykańska, choć jej pierwowzór wywodzi się z Francja, w Polsce uprawiana od XIX wieku, bardzo popularna
  2. kwitnie w maju
  3. późno dojrzewający gatunek, dopiero w połowie października owoce uzyskują najlepszy smak i aromat
  4. owoce cechują duże gabaryty, okrągły lub baryłkowaty kształt
  5. owoce są twarde
  6. skórka jest zielono-pomarańczowa, często nazywana ordzawioną, pod względem grubości zaliczana jest do średnich
  7. miąższ jest kruchy, o zielonkawo-śmietankowej barwie
  8. owoce są w smaku dosyć kwaśne, mocno soczyste ( wyborne do kulnariów )
  9. bez problemu można szarą renetę można przechowywać do lutego

 

 

wtorek, 13 września 2011, blogaski7