Tagi
Kategorie: Wszystkie | Uprawy
RSS
poniedziałek, 04 marca 2013

W Polsce, ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, uprawa jeżyn nie jest zbyt popularna i prowadzi się ją jedynie w ogródkach działkowych. Ci, którzy się podjęli tego zadania stawiają na amerykańskie odmiany ("Thornfree", "Black Satin"), co jest dużym błędem, ponieważ pojawiły się już na rynku polskie rodzaje, bardziej odporne na mróz i srogie, polskie zimy. 

 

 

Zalety spożywania jeżyn:

* znakomite wartości odżywcze

* duża zawartość pektyn i łatwo przyswajalnych cukrów, kwasów organicznych, witamin i składników mineralnych

* duża porcja manganu (bardzo ważny element przemiany materii)

* opóźniają procesy starzenia się

* przeciwdziałają powstawaniu nowotworom

* posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe


Warto podkreślić, że właściwości te nie giną w trakcie przetwarzania i zostają zachowane w sokach, dżemach, galaretkach i nalewkach.

Dlatego tak ważne jest, by mieć do nich dostęp w trakcie całego roku, ponieważ są nie tylko smaczne ale także bardzo pożyteczne.


Podczas uprawy jeżyn trzeba zadbać o odpowiednią ochronę podczas mroźnych zim, ponieważ ich pąki kwiatowe i pędy bardzo szybko wymarzają, zwłaszcza w przypadku zagranicznych odmian. Decydując się na polską krzyżówkę nie musimy koniecznie mieszkać w najcieplejszym regionie kraju ani szukać stanowiska osłoniętego od zimowych wiatrów. Polskie odmiany tych owoców są bardziej przystosowane do zmieniających się warunków atmosferycznych. 

 

Charakterystyka najbardziej polecanych odmian:


1. Orkan (bezkolcowa odmiana, sztywne pędy, silny wzrost, duże i mięsiste owoce, smak kwaskowaty, wymagają okrycia na zimę)
2. Gazda (bardzo odporna na mróz, wysokie, silne pędy, małe owoce, ale bardzo jędrne i smaczne)
3. Polar (bezkolcowa odmiana, silne pędy, duże, smaczne owoce, wysoka odporność na mróz- całkowicie mrozodporna!)
4. Gaj (bezkolcowa odmiana o silnych i wysokich pędach, duże, smaczne i czarne owoce, średnia odporność na mróz - zwłaszcza młodych sadzonek)
5. Ruczaj (bezkolcowa odmiana, owoce średniej wielkości, idealna na przetwory, bardzo wysoka odporność na mróz)