Tagi
Kategorie: Wszystkie | Uprawy
RSS
czwartek, 05 czerwca 2014

Każde odwiedziny na przydrożnym ryneczku czy bazarku utwierdzają nas w przekonaniu, że cena nowalijek wręcz odstrasza, niż zachęca do spożywania warzy czy owoców. Niestety zima dała w kość wielu hodowcom i teraz windując ceny chcą nadrobić zaległości. Nie ma się jednak co martwić, a po prostu wziąć sprawy w swoje ręce i zająć się uprawą nowalijek na własną rękę. Nie potrzebujemy do tego wielkiego pola czy szklarni. Kilka doniczek na balkonie lub parapecie wystarczy, by w okresie wiosenno-letnim cieszyć się smakiem domowych warzyw. Co więcej, jedząc swoje warzywa mamy pewność, że są całkowicie bio i eko, ponieważ w uprawie na tak małą skale nie opłaca się inwestować w nawozy czy polepszacze wyglądu.

Jaką wybrać ziemię?


Podłoże nie jest tak ważne dla nowalijek jak dla kwiatów czy roślin ozdobnych. W zasadzie wystarczy standardowy podkład. Jeżeli jednak mamy możliwość skorzystajmy z gotowych mieszanek do uprawy roślin doniczkowych. Uniwersalna pakowana ziemia spiszę się tutaj idealnie. W żadnym wypadku nie nawozimy podłoża. Jedyne o czym musimy pamiętać, to staranne i przede wszystkim regularne podlewanie. Uważajmy by nie przelać skrzyneczek, ale także o to, żeby poziom nawodnienia był optymalny. Po wzejściu pierwszych kiełków oraz w trakcie dojrzewania warzyw pamiętajmy o zraszaniu listków. Nowalijki bardzo lubią taką procedurę.

Czy światło jest ważne?


Uprawa nowalijek zmusza nas do wyboru dobrze nasłonecznionego miejsca, ponieważ roślinki te uwielbiają ciepło. Taka lokalizacja umożliwi również szybkie dojrzewanie plonów, a co za tym idzie sprawi, że będziemy mogli szybciej cieszyć się smakiem naszych warzyw. Jeżeli nasze skrzynki trzymamy na balkonie zwróćmy uwagę by były osłonięte od deszczu, ponieważ opady w mieście często skażone są zbyt dużym stężeniem siarki i azotu, mogą zatem uszkodzić delikatny system korzeniowy nowalijek.

Plony


Pierwsze listki wzbijają się już w kilka dni po wsadzeniu nasionek. Na dojrzałe owoce marchewki czy rzodkiewki przyjdzie nam jednak poczekać. Ale warto, bo smak domowych warzyw jest nieprzeciętny.

piątek, 18 kwietnia 2014

Maliny to krzewy rosnące dziko na terenie całej Europy. Są znane ze swoich delikatnych, ale bardzo smacznych owoców, które nadają się do spożycia w postaci surowej, jak i przetworzonej. Można je także uprawiać i zajmować się tym na szerszą skale, ponieważ maliny okazują się wdzięcznymi roślinami, przy odrobinie czasu poświęconego na pielęgnacje oraz zapewnieniu minimalnych warunków uprawa będzie przynosić obfite zbiory.

Idealne miejsce do posadzenia malin

Dziko rosnące krzaczki na swoją lokalizację najczęściej wybierają leśny przydroża, łąki oraz zbocza gór. Z pewności duża dawka światła oraz delikatne osłonięcie od wiatru pomogą nam w wyczarowaniu pięknych i soczystych owoców. Dlatego wybierając lokalizację zdecydujmy się na spokojną równinę lub posadźmy maliny na delikatnym stoku. Najważniejszym elementem w sukcesie naszej uprawy jest inwestycja w dobrą glebę. Żyzna gleba pod maliny musi być dobrze przepuszczalna, lekko kwaśna, bogata w składniki odżywcze. Gleby zbyt wilgotne oraz zbyt piaszczyste nie wchodzą w rachubę. Ewentualne tereny zawilgocone czy narażone na zalewanie również odpowiadają. Sadzonki malin powinny znaleźć się w ziemi wczesną wiosną lub późną jesienią. Roślinki nowo wsadzone powinny być obficie podlane, a pęd krótko obcięty (max 15 cm nad ziemią). W profesjonalnej uprawie krzaczki powinny być wsadzone w rzędach (co najmniej 2m przestrzeni między nimi, maliny się rozrastają), w każdym rządu umieszczamy co 0,6 m sadzonkę. Dzięki temu tworzymy sobie rzędy krzaczek. Coraz częściej preferuje się także prowadzenie krzaczków na drutach, gdzie są rozpięte pędy malin.

Nawodnienie i nawożenie malin

Jeżeli nasza uprawa ma obficie owocować warto zainwestować w system nawadniający, który odpowiednio zsynchronizowany będzie wydzielał odpowiednią ilość wody przypadającą na każdy krzaczek. Co do nawożenia maliny są nieco wybredne i preferują różne nawozy w różnym terminie.
Na początku dobrze rozpocząć uprawę od zmieszania odrobiny obornika z glebą, wiosną stawiamy na azotowanie, latem zdecydujmy się na dołożenie nawozu zawierającego saletrę amonową by jesienią postawić na nawozy mineralne (bogate w potas i magnez).

Pielęgnacja malin

Zasada jest prosta, wycina się te pędy, które owocowały w danym roku, by zostawić tylko silne, młode pędy. Piękne owoce uzyskamy decydując się na wycinkę wiosną, by jeszcze jesienią zbierać plony.

Popularne odmiany malin

Do najpopularniejszych odmian malin należą: Beskid, Polana, Polska, Poranna Rosa.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014


Dietetycy chętnie polecają spożywanie gruszek w codziennej diecie ze względu na bardzo niską kaloryczność tych owoców (nawet mniejszą niż jabłka) przy jednoczesnym bogactwie witamin i minerałów. Kolejnym dobrodziejstwem, które niosą ze sobą te kuliste, żółtawo-pomarańczowe owoce to świetny smak oraz duża zawartość pektyn, które mobilizują do pracy nasz metabolizmy i biorą udział w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.

Najpopularniejsze odmiany gruszek uprawianych w Polsce

Najchętniej uprawiane w Polsce są faworytki, Lipcówki oraz Komisówki. Na targach i przydrożnych bazarkach z łatwością odnajdziemy także Paryżanki, Likasówki, Salisbury itd.
Bardzo odporna na wszelkich choroby, a jednocześnie silnie owocująca jest zimowa odmiana gruszy - Uta.

Warunki uprawy

Grusza nie jest wybredna jeżeli chodzi o idealne warunki do uprawy, jednak kilka warunków musi być spełnionych byśmy cieszyli się soczystymi i wielkimi owocami. Przede wszystkim selekcji musi być poddana gleba. Grusze preferują ciężką, ale dobrze przepuszczalną glebę o pH równym 6,2-6,7.

Warto dbać o często odchwaszczanie, ewentualnie zdecydować się na trawnik. Podczas sadzenia drzewek dodajmy im pod korzenie odrobinę obornika. Naturalne nawozy zasilą nam młode drzewko i dostarczą mu odpowiednich składników by się dobrze przyjęło i zakorzeniło. Jeżeli nie dysponujemy obornikiem warto rozważyć zakup nawozu mineralnego. Taki zabieg zasilający warto powtarzać co jakiś czas, najlepiej corocznie. Wybierając miejsce na sad zdecydujmy się na ciepłe i osłonięte stanowisko, z dobrą ekspozycją na słońce - idealnie się nadają do tego wzniesienia, ponieważ owoce szybko dojrzewają i są słodsze gdy padają na nie promienie słoneczne.

Zaleca się aby drzewka gruszy miały kształt kulisty, jest to nie tylko wygodne w planowaniu większego sadu, ale także umożliwia szybkie zbiory. Drzewa są odpowiednio zasilone i wydają duże, soczyste gruszki. Najlepiej drzewka posadzić w rzędach (rozstaw co 3 metry).

Owoce gruszki

Owoce mają kształt kulisty, ze zweżającym się ogonkiem. Ich kolorystyka przechodzi z zieleni do koloru żółtego/pomarańczowego - w zależności od odmiany. Bardzo często mają nakrapianą powierzchnię. Zrywane są wtedy, kiedy zaczynają się robić jasnozielone, przetrzymanie tego momentu na drzewie sprawi, że owoce mogą gnić w skrzynkach.

Przechowywanie gruszek

Sadownicy z większą wiedzą agrotechniczną dosyć szybko dokonują zbiorów by przechłodzić gruszki w chłodni, następnie przenieść je do cieplejszego pomieszczenia by ostatecznie dojrzały. Skórka gruszki nabiera wtedy zdrowego, ciepłego odcienia, a owoce mają słodki i miękki miąższ. Zebrane jesienią gruszki można przechowywać nawet do stycznia, należy jednak zwrócić uwagę czy nie są uszkodzone i posiadają szypułkę - ułożone na sianie w niskiej temperaturze mogą czekać na spożycie w dowolnym momencie. Idealne miejsce na ich przechowywanie to np. piwnica.



piątek, 11 kwietnia 2014

Perscia, czyli znana nam brzoskwinia zwyczajna to niewysokie drzewko, które wiosną kwitnie na biało-różowo zanim jeszcze pojawią się jej listki. Liście ma lancetowate, owoce w kolorze żółto-pomarańczowym są duże i soczyste. W Polsce uprawiana jest tylko brzoskwinia zwyczajna, wśród gatunków tego drzewka możemy jednak wymienić jeszcze trzy: brzoskwinia Davida, brzoskwinia dziwna oraz brzoskwinia fergańska. Niektórzy uprawiają ją jako roślinę ozdobną, jak już wcześniej wspomnieliśmy zapewniło jej to miano piękne kwitnienie oraz przyjemny, słodkawy aromat, który wydaje.

W jakich warunkach najlepiej uprawiać brzoskwinię?

Brzoskwinia nie lubi ciężkich i srogich zim. Jeżeli taka właśnie była ostatnia zima nie ma się co łudzić, że drzewka przyniosą piękne i duże owoce. Idealne warunki dla uprawy brzoskwiń to średnia roczna temp. nie spadająca poniżej 8 st. A żeby taki wynik uzyskać zima powinna być łagodna, z niewielkimi mrozami, wiosna wilgotna, ale bez porannych przymrozków, lato ciepłe, a jesień sucha i słoneczna. Ze względu na te uwarunkowania najlepsze brzoskwinie w naszej ojczyźnie uprawiane są na południowym-zachodzie, gdzie bliżej jest do ciepłych krajów.

Drzewka brzoskwini powinny być osłonięte od wiatru, odpowiednio wyeksponowane na promienie słoneczne oraz z dobrym odpływem zebranej wody. Drzewka te nie mogą być przelewane, dlatego wszelkie zawilgocone gleby odpadają. Ph ziemi powinno być obojętne.

Pielęgnacja brzoskwini

Jeżeli chodzi o nawożenie, to jest ono jak najbardziej wskazane. Najlepiej zdecydować się na na obornik z dodatkiem saletry (pod koniec maja/czerwca). Ok. 0,5 kg na sadzonkę w zupełności wystarczy.

Drzewko brzoskwini powinno przybrać formę korony kotłowej, z góra - trzema konarami oraz jednym przewodnikiem. Wszystkie konary powinny rosnąć równolegle. O przycinaniu brzoskwini należy pamiętać corocznie, skracając nowe przyrosty mniej więcej o połowę.

Owoce brzoskwini

Owoce brzoskwini są bardzo smaczne i soczyste. Nadają się na różnego przetwory, w tym soki, dżemy, kompoty. Owoce dojrzewają powoli, do końca sierpnia. Ich cechą charakterystyczną jest skórka z delikatnym meszkiem oraz duża pestka w środku. Kolor brzoskwini przechodzi od ciepłego żółtego odcienia w mocno pomarańczowe barwy. Jeżeli chodzi o kształt to jest od kulisty, miąższ jest żółty, kremowy, dobrze odchodzi od pestki.

Sadzonki brzoskwini

Chociaż brzoskwinia jest rośliną samopylną, to odchowane drzewka najlepiej kupować w certyfikowanych szkółkach lub sklepach ogrodniczych. Mamy wówczas pewność, że sadzonki są zdrowe, a to znacznie ułatwi nam późniejszą pielęgnację.

Popularne odmiany brzoskwini to Amsden, Magdalenka, Minionka, Proszkowska, Halego, ELberta.

Skąd się wzięły nektarynki

Nektarynki pochodzą od brzoskwini i różnią się od nich tylko tym, że posiadają gładką, lśniącą skórkę. Drzewka nektarynek są delikatniejsze w uprawie, dlatego wybór odpowiedniego miejsca na posadzenie drzewek jest tutaj kluczowy by zapewnić powodzenie i mieć możliwość skosztowania wyhodowanych owoców.

środa, 02 kwietnia 2014

Pigwę uprawiono już w starożytności, gdzie najbogatsze rodziny Rzymian czy Greków raczyły się owocami tej rośliny jak najlepszymi łakociami. Dzisiaj pigwa najczęściej widziana jest pod postacią nalewek lub przetworów spożywanych jako dodatek do wielu potraw. Pigwa to dokładnie Cydonia Oblonga na dziko rośnie na sąsiednim kontynencie - w Azji i w naszym kraju nie jest popularna. Rzadko kiedy się ją uprawia na większą skalę, no chyba, że ma posłużyć jako podkładka dla grusz. Pigwa pospolita osiąga maksymalnie 5 metrów wysokości.

Owoce pigwy

Wyglądem przypominają gruszki, są dosyć duże, żółtawe i mają podobną fizjonomię - wydłużona postać z większym brzuszkiem. Najczęściej spotykane w Polsce odmiany to Bereczki, Leskovacka, Pigwa gruszkowa lub po prostu wieloowocowa.

Surowe owoce są bardzo kwaśne, mają też bardzo twardą skórkę, raczej nie nadają się do spożycia na surowo.

Owoce pigwy są dostępne w supermarketach i większych delikatesowych, ich cena osiąga jedna stanowczo wygórowany pułap.

Warunki uprawy

Uprawa pigwy jest dosyć wymagająca ponieważ drzewka te wymagają dosyć żyznej gleby, najlepiej o lekko kwaśnym odczynie (pH między 5,9-6,5). Ziemia musi być odpowiednio zdrenowana, ponieważ w przypadku zbyt dużej wilgoci owoce nie osiągną zadowalających rozmiarów. To jeden z tych owoców, który nie lubi zbytniego przesuszenia oraz nadmiernej wilgoci. Wybierając teren na swoją uprawę zdecydujmy się także na miejsce dobrze nasłonecznione oraz osłonięte od wiatru. Wszelkie możliwe przemarznięcia nie są mile widziane, ponieważ pigwa jest mało odporna na takiego typu sytuacje.

Inwestycja w żyzną glebę opłaca się także biorąc pod uwagę owocowanie drzewek. Jeżeli chcemy uzyskać jeszcze większe owoce możemy dokarmić drzewka nawozem azotowym, ale nie przesadzajmy z jego ilością. Pigwa nie przepada za częstymi i obfitymi nawozami (ewentualnie raz na 3 lata, tylko jesienią).

Sadzonki pigwy

Najlepiej nabyć je w szkółce lub centrum ogrodniczym. Można próbować rozmnażać ją wegetatywnie, ale niestety doświadczenia z tego typem roślin nie są najlepsze.

Pigwę sadzimy wiosną, po ustanie porannych przymrozków. Każde drzewko powinniśmy wyposażyć w podpórkę, ponieważ system korzeniowy nie jest rozbudowany. Po umieszczeniu sadzonki w ziemi należy ją przyciąć do ok. 80 cm wysokości.

Pielęgnacja drzewek

Najważniejsze w pielęgnacji pigwy jest jej systematyczne podcinanie w początkowych latach uprawy, tak by drzewka uformowały koronę. W następnych latach wystarczy tylko prześwietlać koronę, by owocowanie było na zadowalającym poziomie. Przycinki dokonujemy wiosną, by nie narazić świeżo obciętych pędów na przemarzanie.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12