Tagi
Kategorie: Wszystkie | Uprawy
RSS
wtorek, 01 kwietnia 2014

Jak dotąd bardzo często kojarzone z lasem i dzikim krzewem, teraz coraz śmielej wdzierają się do sadów i w wolną przestrzeń w przydomowym ogródku. Mowa tu o jeżynach, które wydają czarne, nieco cierpkie w smaku owoce i jak żadne inne letnie smakołyki gaszą pragnienie po mistrzowsku.

Owoce jeżyn

Owoce przypominają wyglądem nieco maliny, są jednak odporniejsze na zgniecenie. W momencie zbiorów są czarnego koloru i osiągają wielkość ok. 2 cm. Cechuje je duża zawartość soku, idealnie nadają się do różnego rodzaju przetwórstwa.

Opis krzewu

Jeżyny należą do rodziny samopylnych, dlatego ich krzewy często spotykamy w dużym skupieniu. W swojej popularnej odmianie gałązki wyposażone są w ostre kolce. Powstają jednak już ich bezkolcowe odmiany, jak choćby nawet Thornless Evergreen, Merton Thornless czy Oregon Thornless.

Uwarunkowania do sadzenia

Jeżyny sadzimy w postaci krzewinek w dobrze przekopanej ziemi, dokarmionej odpowiednio nawozami - najlepiej naturalnymi. Świetnie spiszę się tutaj tradycyjny obornik. Sadzonki umieszczamy w ziemi wczesną wiosną lub jesienią, zachowując między poszczególnym krzaczkami odpowiedni odstęp - minimum 2,5 m. Krzewy bardzo szybko się rozrastają i lubią mieć wokół siebie nieco miejsca.

Pielęgnacja krzewinek

Z racji tego, że jeżyna zajmuje całkiem sporą powierzchnie wybierajmy dla nich przestronne tereny, z lekkim półcieniem. Warto zadbać o odpowiednią wilgotność ziemi oraz jej żyzność. W ramach pielęgnacji możemy im także zapewnić podpórki w postaci siatki, płotu lub zwykłych łuków, na których będą mogły wspinać się do góry. Często wykorzystywane są do oddzielania granicy między sąsiadami.
Regularna przycinka sprzyja powiększeniu się jakości zbieranych owoców, trzyma także w ryzach samą jeżynę, która bardzo szybko się rozprzestrzenia po polu

Odmiany

Do najlepiej owocujących odmian zalicza się Thornfre, z której to wg szacunków z jednego krzaczka można zebrać nawet 10 kg owoców. Black Satin również obficie owocuje, przy tym jej owoce są duże i bardzo słodkie.

Zastosowanie

Oprócz oczywiście waloru smakowego i wykorzystywania owców jeżyn na różnego rodzaju przetwory typu: soki, wino, dżemy, konfitury - krzew ten pełni funkcję ozdobną i zdobi płoty oraz ściany.


Dynia olbrzymia, wielkie pomarańczowe warzywo, o stosunkowo grubej skórze wykorzystywane w kuchni zaledwie kilka razy do roku. Najczęściej sporządzamy z niej zupy kremy, czasami wykorzystujemy miąższ w przetwórstwie. Niewielu z nas połasi się na uprawę dyni w swoim ogrodzie, a to błąd, ponieważ dynia to zupełnie niedoceniane warzywo na polskich stołach.

Podstawowe informacje dot. uprawy dyni

Jeżeli nie dysponujemy żyzną glebą musimy inwestować w nawożenie uprawy odpowiednimi środkami. W przypadku dyni najlepszym rozwiązaniem będzie nawóz organiczny z domieszką nawozu mineralnego. Dynia nie lubi chlorków, dlatego wybierzmy siarczan potasu. Uprawa dyni musi być sowicie podlewana, ponieważ jest to warzywo płytko ukorzenione.

Jak się sadzi dynię?

Dynie możemy posadzić z nasion i czekać cierpliwie do zawiązania się owoców. W przypadku chęci wyhodowani olbrzymich okazów należy pozostawić tylko jedną dynię prowadzącą, resztę kwiatów wyeliminować. Drugim sposobem posadzenia dyni jest możliwość zakupu gotowych sadzonek, które umieszczamy wprost do gruntu. Należy tylko pamiętać o zrobieniu rozsady. Sadzonki do sprzedaży umieszczane są w sporych doniczkach, nie trzeba ich zapylać, mimo majowych kwitnień dynia z sadzonek wiąże się dopiero późnym latem.

Uprawa dyni okaże się sukcesem gdy odczekamy rok po nawożeniu organicznym miejsca, w którym ma być posadzona.

Nasionka do gruntu

Sadzenie można rozpocząć dopiero wtedy gdy ziemia nie będzie już zagrożona przymrozkami, idealnie się do tego nadaje druga połowa maja, kiedy to temperatura jest już unormowana i oscyluje w okolicach 8-10 stopni. Po 2-4 nasionka umieszczamy w jednym miejscu, na głębokości max 4 cm. Już po tygodniu od wsadzenia nasionek możemy zaobserwować pierwsze kiełki. Po następnych kilku dniach eliminujemy słabe siewki i zostawiamy tylko jedną, najsilniejszą.

Uprawa z sadzonek

Wśród sadowników krąży opinia, że dynia sadzona z rozsady szybciej owocuje. Trzeba jednak przyznać, że i wcześniej zostaje wpuszczana do ziemi, zatem ma czas by przebrnąć przez potrzebne procesy, wcześniej bowiem rozkorzenia się w doniczkach. W przypadku tego rodzaju uprawy należy pamiętać o częstym spulchnianiu gleby oraz odchwaszczaniu.

Pielęgnacja dyni

Dynia nie jest trudną w uprawie rośliną o tyle o ile pamięta się o zapewnieniu jej odpowiedniej wilgotności. Zarówno w okresie kwitnienia, jak i zawiązywania owoców musimy zagwarantować roślinie odpowiednią wilgotność gleby. W połowie sierpnia zaleca się także usztywnienie wierzchołków wszystkich pędów nad drugim liściem za ostatnim owocem.

Zbiory

Dynię zazwyczaj zbiera się wczesną jesienią, na przełomie września i października. Wtedy mamy pewność, że owoce są dojrzałe i nadają się do spożycia. Jeżeli się zapowiada sroga zima, należy dopilnować by dynie zostały zebrane przed nadejściem przymrozków. Zmarznięte owoce źle się przechowują i gniją. Wszystkim fanom tych warzyw doradzamy w sezonie przygotować odpowiednio dynię, a następnie przechowywać pokrojoną w kostki w zamrażalce - dzięki temu będzie można cieszyć się nią cały rok.


piątek, 28 marca 2014

Zioła zyskują na swojej popularności. Jest ich coraz więcej w supermarketach oraz lokalnych bazarkach. Można je kupić świeżo ścięte lub w miniaturowych doniczkach. Kuszą swoim zapachem i aromatem, który doskonale uzupełnia każde danie. Coraz więcej osób decyduje się także na posadzenie ich we własnym ogrodzie lub w donicach na balkonie, by o każdej porze w ciągu wiosny i lata rozkoszować się korzyściami, jakie zioła niezaprzeczalnie wnoszą do naszych kulinariów.

Ogródek czy zielnik na parapecie?

Decydując się na domową uprawę ziół musimy wybrać albo uprawę w ziemi w terenie, albo skrzyneczkowe sadzonki. W zależności od terytorialnych możliwości na szczęście obie opcje są dobre do założenia własnej uprawy. To co obowiązkowo musi być zrobione to zapewnienie odpowiedniej ilości światła. Zioła z wyjątkiem mięty oraz melisy lubią słoneczne i jasne przestrzenie, dlatego zadbajmy o wybór najbardziej optymalnej lokacji. Na plus będzie również dobrze zorganizowane zabezpieczenie przed wiatrem. Jeżeli sadzimy zioła w mieszkaniu wybierzmy mniejsze, gliniane donice, tak by każde zioło rosło samodzielnie. Warunki glebowe nie są rygorystyczne i wystarczy tradycyjna ziemia ogrodowa, którą możemy nabyć w każdym sklepie ogrodniczym. Najlepsza jest nieco gliniasta, o strukturze gruzełkowatej.

Zioła sadzimy najczęściej z nasionek, wysypujemy ich sporą porcję na lekko spulchnioną ziemię. Przykrywamy glebą i delikatnie zraszamy. Możemy także kupić gotowe, małe sadzonki, które łatwo da się przesadzić do większych skrzyneczek.

Pielęgnacja ziół

Zioła nie są wymagającymi roślinami i nie trzeba ich jakoś specjalnie pielęgnować. W zasadzie wystarczy, by dbać o wilgotność ich podłoża i utrzymywać je na stałym poziomie. Nie trzeba ich nawozić, chyba, że zależy nam na bujnym i szybkim wzroście listków. Najlepszy będzie wówczas nawóz organiczny.
Dla ambitnych proponujemy comiesięczną przycinkę by nowe pędy szybko się rozkrzewiały, dzięki temy wydobędziemy z sadzonki najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne listki.

Najpopularniejsze zioła

Do najchętniej uprawianych należą: bazylia, mięta, majeranek oraz rozmaryn. W kuchniach prawdziwych wielbicieli świeżych i aromatycznych roślinek znajdziemy także estragon, pietruszkę szałwię. Zdecydowanie najbardziej estetyczne są: tymianek oraz lawenda.

Zastosowanie domowych ziół

Przyprawy, napary, herbatki i leki... Zioła stanowią świetny dodatek do różnych dań, zwłaszcza wiosennych sałatek oraz ryb. Wartością dodaną mogą być także lecznicze właściwości niektórych ziół, regulują rozładowanie stresu oraz problemy trawienne. Wspomagają także układ odpornościowy i ułatwiają walkę z przeziębieniem. Zioła mają także to do siebie, że bardzo często pięknie kwitną i ozdabiają cały zielnik swoimi bujnymi kłączami czy zdrowymi listkami - pełnią zatem funkcję dekoracyjną.

poniedziałek, 10 marca 2014

Jeżeli ktoś Was kiedyś zapyta, jaki jest najbardziej aromatyczny owoc na świecie, bez cienia wątpliwości można odpowiedzieć, że jest to poziomka. Mniejsza siostra truskawki to bylina zimująca w gruncie, która w pełnym wzroście osiąga maksymalnie 30 cm. Owocuje długo, bo od czerwca do października, bez przerw, wydaje małe, czerwone owoce, które kuszą nie tylko swoim zapachem, ale także smakiem.

Charakterystyka i odmiany poziomek

Krzaczek poziomki cechuje się ciemnozielonymi liśćmi oraz białymi kwiatami w okresie kwitnienia. Z wyglądu jest bardzo podobna do krzaczków truskawki. Najbardziej popularne w Polsce uprawy poziomek to Rugia, Baron, Sweetheart, Alexandria. Za najsmaczniejszą odmianę uważa się Barona, ponieważ ma największe owoce.

Rozmnażanie sadzonek

Najpowszechniejszą metodą rozmnażania poziomek jest ich rozsadzanie, czyli podział roślinek. Nie jest to jednak metoda najlepsza, ponieważ krzaczki są słabe i gorzej owocują (z każdym rokiem owoce są coraz drobniejsze). Najlepszą i najczęściej polecaną przez sadowników metodą jest rozmnażanie z nasion. Cały proces powinien rozpocząć się już w lutym, kiedy to umieszczamy nasiona w płytkich skrzyneczkach lokując je w dosyć ciepłym pomieszczeniu. Po wypuszczeniu pierwszych listków powinniśmy je poprzesadzać do odrębnych doniczek, osłonek, skrzynek by w maju wpuścić je z ziemię. Zagon powinien być odpowiednio przygotowany, grządki rozmieszczone co 50 cm, roślinki średnio co 15-20 cm. Krzaczki owocują w tym samym roku, w którym były sadzone i co najważniejsze nie muszą być przemieszczane przez okres 5 lat. Czyli raz przygotowana plantacja da nam pyszne owoce przez 5 kolejnych sezonów. Oczywiście należy pamiętać o stałym nawadnianiu uprawy oraz pieleniu chwastów. Poziomki, tak jak inne krzaczkowe roślinki nie przepadają za towarzystwem natrętnych chwastów.

Ogólne rady dotyczące plantacji poziomek

Poziomki w swej uprawie są bardzo podobne do truskawek, również lubią półcień i regularne podlewanie. Wybierając dla nich idealny rodzaj gleby podpowiadamy, że samopylne byliny lubią ziemię lekką, dobrze przepuszczalną oraz delikatnie kwaśną. W przypadku dysponowania glebą o innych uwarunkowaniach można zainwestować w nawożenie obornikiem lub kompostem. Największym wrogiem uprawy jest zimna i bezśnieżna zima - dlatego w okresie dużych mrozów zaleca się okrywanie bylin i zagwarantowanie im odpowiedniej ochrony. Jeżeli zdarza się, że nasze owoce mają tendencje do gnicia, warto wyłożyć podłoże słomą - to pomaga.


Dobrodziejstwa płynące z jedzenia poziomek

Nawet tak małe owoce jak poziomki dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Poziomki są bogate w witaminy: C, P, B1, B2 i E. Zawierają także sole mineralne. Są skuteczne w przypadku bólów brzucha, zwiększają przemianę materii, poprawiają ogólny stan organizmu w przypadku chorób układu krążenia czy nerek.



piątek, 07 marca 2014

Dla jednych aromatyczna przyprawa, dla drugich cenny składnik domowych, leczniczych mikstur. Bez względu na jego przeznaczenie, czosnek w polskim domu jest warzywem popularnym i chętnie używanym. Wśród wielu odmian białej główki każdy znajdzie dla siebie idealny gatunek. Wystarczy tylko chwilę poczytać, popytać i można samodzielnie zająć się uprawą tego drogocennego warzywa.

Wymagania glebowe

Czosnek jest dosyć wymagającą rośliną i niestety nie zadowoli się byle jaką ziemią. Jeżeli chcemy cieszyć się dobrymi zbiorami powinniśmy zainwestować w glebę żyzną i obfitującą w próchnicę. Dodatkowe nawożenie jej obornikiem lub innym naturalnym nawozem nigdy nie zaszkodzi, wręcz pomoże - dlatego podczas jesiennych prac w ogrodzie nie zapominajmy o tym elemencie. Zwłaszcza, że czosnek uprawia się w systemie płodozmiennym i w miejscu gdzie nawoziliśmy obornikiem, będzie go można posadzić dopiero w następnym roku. Dobra wiadomość jest taka, że czosnek bardzo dobrze funkcjonuje w płodozmianie wraz z roślinami motylkowatymi takimi jak choćby nawet groch, fasola czy bób. Natomiast powinniśmy unikać sadzenia czosnku w tym samym miejscu w którym w ostatnim roku były zagnieżdżone inne warzywa cebulowe. Na początku uprawy pamiętajmy o regularnym nawadnianiu - czosnek wymaga szczególnego traktowania na początku zawiązywania i wzrostu co przypada w naszym kraju na miesiące: maj i czerwiec.

Kiedy sadzimy czosnek?

Uważa się, że najlepszym czasem na umieszczenie czosnku w ziemi jest późna jesień czyli przełom października i listopada. Czosnki sadzone w tym okresie cechują się bardzo mocnym smakiem i dużymi gabarytami. Najbardziej znaną odmianą czosnków ozimków jest arkus. Bardzo popularne są również: huzar, harnaś, mega czy ceves. Inna szkoła mówi także o wiosennym siewie i sadzenie czosnku na początku wiosny - w marcu. Główki warzywa sadzonego wiosną nie osiągają imponujących rozmiarów, ale pod względem smakowym nie ustępują zimowym odmianom. W mowie potocznej nazywane są czosnkami jarymi, nie doczekamy się w ich przypadku pędu kwiatostanowego. Najbardziej znaną odmianą jest cyryl lub jankiel.

Jak powinna wyglądać sadzonka?

Główka kupiona w sklepie na nic nam się nie przyda, nie posiada bowiem cennego materiału, jest pod tym względem jałowa. Jeżeli zależy nam na powodzeniu uprawy powinniśmy zainwestować w materiał pozyskany w centrum ogrodniczym. Taką główkę dzielimy na ząbki, ale ostrożnie, by każdy ząbek miał jeszcze kawałek piętki. Starajmy się wybierać duże cząstki główki i umieszczajmy je płytko w ziemi w odstępach co 8-10 cm. Mówiąc płytko mamy na myśli góra 5 cm głębokości.

Zbiory czosnku

Nasze plony są gotowe do zbioru gdy widzimy w naszym ogródku dogodny szczypior lub kwiatostan na jego szczycie. Obrane główki powinny zostać oczyszczone i wysuszone. Z takiego zbioru możemy odłożyć dorodne okazy by z nich posadzić kolejną turę czosnku, należy jednak pamiętać by przechowywać je w niskiej temperaturze, max 3-8 st.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12