Tagi

Wpisy z tagiem: riber rubrum

sobota, 22 września 2012

Czerwona porzeczka - zastosowania

Ribes rubrum, bo tak porzeczka czerwona się nazywa po łacinie, jest krzewem owocującym, bardzo często spotykanym w naszym kraju. Niedoceniana ze względu na swoje małe, często kwaśne owoce uznanie znajduje tylko w oczach przetworników, którzy pieczołowicie przygotowują z niej soki, galaretki, konfitury i dżemy. Czym jednak jest czerwona porzeczka i czy naprawdę nie zasługuję na brawa?

Charakterystyka porzeczek

Ten wielonasienny krzew może osiągnąć nawet 2 metry, jego pędy są łagodne i nie posiadają kolców. Obradza bardzo obficie, a jego owoce są małe, czerwonawo-różowawe, łączone w grona. Gatunek rozpowszechniony na polskich ziemiach prawdopodobnie jest krzyżówką dzikich porzeczek zachodnioazjatyckich i kilku gatunków europejskich. Znane są jej inne odmiany, mianowicie mowa tu o porzeczkach czarnych i złotych.

Uprawa porzeczek

Jej uprawa skupiona jest najczęściej wokół plantacji. Nie wymaga specjalnych warunków, dzięki czemu przyjmie się nawet w zwykłym ogrodzie czy sadzie. Jeżeli chcemy jej jednak maksymalnie dogodzić powinniśmy wsadzić ją w gliniastą lub piaszczysto-gliniastą glebę o lekkim zakwaszeniu. To dla niej optymalne warunki, które przyczynia się do obfitego owocowania. Jesienny okres, tj. okolice października i listopada to najlepszy czas by rozpocząć jej bytowanie w naszych skromnych progach.