Tagi

Wpisy z tagiem: uprawa jeżyn

wtorek, 01 kwietnia 2014

Jak dotąd bardzo często kojarzone z lasem i dzikim krzewem, teraz coraz śmielej wdzierają się do sadów i w wolną przestrzeń w przydomowym ogródku. Mowa tu o jeżynach, które wydają czarne, nieco cierpkie w smaku owoce i jak żadne inne letnie smakołyki gaszą pragnienie po mistrzowsku.

Owoce jeżyn

Owoce przypominają wyglądem nieco maliny, są jednak odporniejsze na zgniecenie. W momencie zbiorów są czarnego koloru i osiągają wielkość ok. 2 cm. Cechuje je duża zawartość soku, idealnie nadają się do różnego rodzaju przetwórstwa.

Opis krzewu

Jeżyny należą do rodziny samopylnych, dlatego ich krzewy często spotykamy w dużym skupieniu. W swojej popularnej odmianie gałązki wyposażone są w ostre kolce. Powstają jednak już ich bezkolcowe odmiany, jak choćby nawet Thornless Evergreen, Merton Thornless czy Oregon Thornless.

Uwarunkowania do sadzenia

Jeżyny sadzimy w postaci krzewinek w dobrze przekopanej ziemi, dokarmionej odpowiednio nawozami - najlepiej naturalnymi. Świetnie spiszę się tutaj tradycyjny obornik. Sadzonki umieszczamy w ziemi wczesną wiosną lub jesienią, zachowując między poszczególnym krzaczkami odpowiedni odstęp - minimum 2,5 m. Krzewy bardzo szybko się rozrastają i lubią mieć wokół siebie nieco miejsca.

Pielęgnacja krzewinek

Z racji tego, że jeżyna zajmuje całkiem sporą powierzchnie wybierajmy dla nich przestronne tereny, z lekkim półcieniem. Warto zadbać o odpowiednią wilgotność ziemi oraz jej żyzność. W ramach pielęgnacji możemy im także zapewnić podpórki w postaci siatki, płotu lub zwykłych łuków, na których będą mogły wspinać się do góry. Często wykorzystywane są do oddzielania granicy między sąsiadami.
Regularna przycinka sprzyja powiększeniu się jakości zbieranych owoców, trzyma także w ryzach samą jeżynę, która bardzo szybko się rozprzestrzenia po polu

Odmiany

Do najlepiej owocujących odmian zalicza się Thornfre, z której to wg szacunków z jednego krzaczka można zebrać nawet 10 kg owoców. Black Satin również obficie owocuje, przy tym jej owoce są duże i bardzo słodkie.

Zastosowanie

Oprócz oczywiście waloru smakowego i wykorzystywania owców jeżyn na różnego rodzaju przetwory typu: soki, wino, dżemy, konfitury - krzew ten pełni funkcję ozdobną i zdobi płoty oraz ściany.


poniedziałek, 04 marca 2013

W Polsce, ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, uprawa jeżyn nie jest zbyt popularna i prowadzi się ją jedynie w ogródkach działkowych. Ci, którzy się podjęli tego zadania stawiają na amerykańskie odmiany ("Thornfree", "Black Satin"), co jest dużym błędem, ponieważ pojawiły się już na rynku polskie rodzaje, bardziej odporne na mróz i srogie, polskie zimy. 

 

 

Zalety spożywania jeżyn:

* znakomite wartości odżywcze

* duża zawartość pektyn i łatwo przyswajalnych cukrów, kwasów organicznych, witamin i składników mineralnych

* duża porcja manganu (bardzo ważny element przemiany materii)

* opóźniają procesy starzenia się

* przeciwdziałają powstawaniu nowotworom

* posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe


Warto podkreślić, że właściwości te nie giną w trakcie przetwarzania i zostają zachowane w sokach, dżemach, galaretkach i nalewkach.

Dlatego tak ważne jest, by mieć do nich dostęp w trakcie całego roku, ponieważ są nie tylko smaczne ale także bardzo pożyteczne.


Podczas uprawy jeżyn trzeba zadbać o odpowiednią ochronę podczas mroźnych zim, ponieważ ich pąki kwiatowe i pędy bardzo szybko wymarzają, zwłaszcza w przypadku zagranicznych odmian. Decydując się na polską krzyżówkę nie musimy koniecznie mieszkać w najcieplejszym regionie kraju ani szukać stanowiska osłoniętego od zimowych wiatrów. Polskie odmiany tych owoców są bardziej przystosowane do zmieniających się warunków atmosferycznych. 

 

Charakterystyka najbardziej polecanych odmian:


1. Orkan (bezkolcowa odmiana, sztywne pędy, silny wzrost, duże i mięsiste owoce, smak kwaskowaty, wymagają okrycia na zimę)
2. Gazda (bardzo odporna na mróz, wysokie, silne pędy, małe owoce, ale bardzo jędrne i smaczne)
3. Polar (bezkolcowa odmiana, silne pędy, duże, smaczne owoce, wysoka odporność na mróz- całkowicie mrozodporna!)
4. Gaj (bezkolcowa odmiana o silnych i wysokich pędach, duże, smaczne i czarne owoce, średnia odporność na mróz - zwłaszcza młodych sadzonek)
5. Ruczaj (bezkolcowa odmiana, owoce średniej wielkości, idealna na przetwory, bardzo wysoka odporność na mróz)