Tagi

Wpisy z tagiem: uprawa bazylii

wtorek, 30 czerwca 2015

Tak niewiele trzeba, by w domu zagościły zielone i bardzo zdrowe roślinki, które nawet najzwyklejszą potrawę potrafią zmienić w prawdziwe arcydzieło. Mowa o ziołach, które nie tylko stanowią wspaniałą dekorację dla kuchennego tła, ale także doprawiają codzienne potrawy. Bazylia, tymianek, oregano czy mięta to tylko podstawowe z nich. Dzisiaj zapraszamy do przeczytania poradnika z którego dowiecie się jak dbać o bazylię i jak ją zasadzić by cieszyć się jej znakomitym smakiem oraz zapachem.

Jak uprawiać bazylię w domu?


Są dwie szkoły uprawiania bazylii jeżeli chodzi o jej sadzonkę. Jedni mówią, że należy do tego podchodzić zwyczajnie i tylko przesadzić roślinkę z kupnej osłonki do większego pojemnika z żyzną ziemią. Innie natomiast preferują wkopanie sadzonki do ziemi - najczęściej w warunkach mieszkaniowych nie możemy pozwolić sobie na podwórko czy skrawek ogródka. W takim przypadku musimy zadowolić się po prostu większą donicą ogrodową, którą uzupełnimy czarnoziemem. W zwyczajnej ogrodniczej ziemi bazylia również radzi sobie całkiem dobrze.

Sadzenie bazylii z nasionek


Oczywiście jest możliwość posadzenia bazylii z nasion. Należy się za to zabrać na początku maja, kiedy zapowiadają się słoneczne i ciepłe dni. Bazylia lubi słońce, zadbajmy o to, żeby miała go dużo w miejscu docelowym. Dobrze nasłoneczniony parapet to odpowiednia lokalizacja. Jeżeli jesteśmy niecierpliwi i chcielibyśmy szybciej cieszyć się zielonymi listkami musimy zadbać o stworzenie szklarnianych warunków naszej roślince. W tym celu warto zaopatrzyć się lub stworzyć samodzielnie szklarnię. Zwykła folia spożywcza może być tutaj pomocna. Pamiętajmy jednak by odpowiednio ją podziurawić - roślina potrzebuje powietrza.Gdy zobaczymy, że bazylia wschodzi należy dokonać pikowania, czyli zruszenia ziemi miejscowo i przesadzania. Pobudzi to system korzeniowy do wzmożonej pracy.

Idealne miejsce dla bazylii


Ciepłe i osłonięte od wiatru miejsce to idealna lokalizacja dla naszych ziół. Dzięki takiej miejscówce zawsze będzie zielona i soczysta. Co do podlewania to bazylia lubi umiarkowanie mokre podlane podłoże, nie znosi przelania i wysuszenia. Zachowajmy więc umiar w codziennej dbałości o zioła. Od czasu do czasu możemy skropić ją zwyczajnie wodą.

Największe okazy bazylii sięgają nawet 60 cm. To roślina jednoroczna, więc gdy dorobimy się tak okazałego krzaczka korzystajmy z niego ile wlezie. Jeżeli nie chcemy mieć nasion, to obrywajmy powstałe kwiaty. Dzięki temu listki będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Bazylia - co nam daje


Bazylia to bogactwo smaku i aromatu. Nie wyobrażamy sobie kuchni włoskiej bez tego detalu. Poza tym zawiera bardzo dużo potasu oraz fosforu. W tych zielonych listkach znajdziemy także wapń, magnez oraz witaminę A. Czy wiecie, że jedzenie sporych dawek bazylii działa na nas relaksacyjnie i uspokajająco? Tym lepsza jest zatem wiadomość, że można ją także suszyć, mrozić i wekować w oliwie.





piątek, 28 marca 2014

Zioła zyskują na swojej popularności. Jest ich coraz więcej w supermarketach oraz lokalnych bazarkach. Można je kupić świeżo ścięte lub w miniaturowych doniczkach. Kuszą swoim zapachem i aromatem, który doskonale uzupełnia każde danie. Coraz więcej osób decyduje się także na posadzenie ich we własnym ogrodzie lub w donicach na balkonie, by o każdej porze w ciągu wiosny i lata rozkoszować się korzyściami, jakie zioła niezaprzeczalnie wnoszą do naszych kulinariów.

Ogródek czy zielnik na parapecie?

Decydując się na domową uprawę ziół musimy wybrać albo uprawę w ziemi w terenie, albo skrzyneczkowe sadzonki. W zależności od terytorialnych możliwości na szczęście obie opcje są dobre do założenia własnej uprawy. To co obowiązkowo musi być zrobione to zapewnienie odpowiedniej ilości światła. Zioła z wyjątkiem mięty oraz melisy lubią słoneczne i jasne przestrzenie, dlatego zadbajmy o wybór najbardziej optymalnej lokacji. Na plus będzie również dobrze zorganizowane zabezpieczenie przed wiatrem. Jeżeli sadzimy zioła w mieszkaniu wybierzmy mniejsze, gliniane donice, tak by każde zioło rosło samodzielnie. Warunki glebowe nie są rygorystyczne i wystarczy tradycyjna ziemia ogrodowa, którą możemy nabyć w każdym sklepie ogrodniczym. Najlepsza jest nieco gliniasta, o strukturze gruzełkowatej.

Zioła sadzimy najczęściej z nasionek, wysypujemy ich sporą porcję na lekko spulchnioną ziemię. Przykrywamy glebą i delikatnie zraszamy. Możemy także kupić gotowe, małe sadzonki, które łatwo da się przesadzić do większych skrzyneczek.

Pielęgnacja ziół

Zioła nie są wymagającymi roślinami i nie trzeba ich jakoś specjalnie pielęgnować. W zasadzie wystarczy, by dbać o wilgotność ich podłoża i utrzymywać je na stałym poziomie. Nie trzeba ich nawozić, chyba, że zależy nam na bujnym i szybkim wzroście listków. Najlepszy będzie wówczas nawóz organiczny.
Dla ambitnych proponujemy comiesięczną przycinkę by nowe pędy szybko się rozkrzewiały, dzięki temy wydobędziemy z sadzonki najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne listki.

Najpopularniejsze zioła

Do najchętniej uprawianych należą: bazylia, mięta, majeranek oraz rozmaryn. W kuchniach prawdziwych wielbicieli świeżych i aromatycznych roślinek znajdziemy także estragon, pietruszkę szałwię. Zdecydowanie najbardziej estetyczne są: tymianek oraz lawenda.

Zastosowanie domowych ziół

Przyprawy, napary, herbatki i leki... Zioła stanowią świetny dodatek do różnych dań, zwłaszcza wiosennych sałatek oraz ryb. Wartością dodaną mogą być także lecznicze właściwości niektórych ziół, regulują rozładowanie stresu oraz problemy trawienne. Wspomagają także układ odpornościowy i ułatwiają walkę z przeziębieniem. Zioła mają także to do siebie, że bardzo często pięknie kwitną i ozdabiają cały zielnik swoimi bujnymi kłączami czy zdrowymi listkami - pełnią zatem funkcję dekoracyjną.

środa, 12 czerwca 2013

Walory smakowe i zapachowe to główne bodźce przyczyniające się do uprawy ziół na własnym zapleczu. Oczywiście można je zakupić w większości supermarketów, ale te własnoręcznie uprawiane dają nie tylko dużo radości, ale przede wszystkim są pełne aromatu, koloru i są zawsze pod ręką...

Warunki sprzyjające uprawie ziół


Sadzenie ziół na balkonie lub we własnym ogródku nie wymaga wielkich przygotowań czy szczególnych umiejętności. To co zapewni nam sukces, to przede wszystkim dostęp do światła słonecznego, ponieważ to właśnie ono wpływa na jakość naszych sadzonek. Zaleca się także osłonięcie roślinek przed zbytnim wiatrem i deszczem, ponieważ przelanie doniczek nie przyniesie nam nic dobrego. 


Jaka powinna być ziemia?


Postawmy na gliniastą ziemię pomieszaną z torfem. Oczywiście łatwo dostępna ziemia ogrodowa również dobrze się spisze, musi być jednak odpowiednio spulchniona oraz mieć strukturę gruzełkowatą. Doniczki powinny mieć drenaż, nawożenie nie jest wymagane, chyba, że widzimy pożółkłe listki i ubytki w gałązkach. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce postawmy na odżywki organiczne i stosujmy np. biohumus.

Specjalne donice


Zioła nie potrzebują specjalnych pojemników i świetnie się rozgoszczą w starych donicach kwiatowych, koszykach wiklinowych, drewnianych skrzynkach czy terakotowych donicach. Zioła powinny być pogrupowane i sadzone razem, po kilka sztuk w jednej doniczce. Z zabiegów pielęgnacyjnych pamiętajmy o regularnym przycinaniu gałązek, dzięki takiemu podejściu zyskamy bujny i gęsty krzak, który nie tylko będzie świetnym urozmaiceniem sosów, mięs i sałatek, ale także będzie stanowił oryginalną ozdobę naszego balkonu lub ogródka.

Gatunki wieloletnie:
oregano,mięta, tymianek, melisa, ogórecznik, rozmaryn, hyzop, estragon

Gatunki jednoroczne:
majeranek, bazylia, kolendra, cząber


Zioła lecznicze znane w medycynie naturalnej:
anyż, arcydzięgiel, arnika górska, babka lekarska, bazylia, brzoza, czarny bez, dzika róża, estragon, jałowiec, kalina, kminek, kolendra, koper, koper włoski, kozłek lekarski, kruszyna, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, mniszek lekarski, pietruszka, piołun, podbial, pokrzywa, rozmaryn, rumianek pospolity, rumian szlachetny, skrzyp polny, słonecznik, szałwia, tymianek