Tagi

Wpisy z tagiem: jak uprawiać marchew

czwartek, 27 lutego 2014

Marchewka to jedno z tych warzyw, których egzystencja w naszej kuchni nie jest specjalnie dostrzegalna, z drugiej jednak strony wiele potraw i dań bez użycia tego składnika byłaby niekompletna, niesmaczna i niekolorowa. Oprócz cennego źródła betakarotenu marchew odpowiada za dostarczenie naszemu organizmowi białka, witamin B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP. Wapń i żelazo to wartości dodane, które dopełniają odżywcze cukry i węglowodany przysposabiane przez ciało ludzkie wraz z każdym kolejnym kęsem marchewki.

Rocznie zbiera się w około 800 tys. ton marchwi zwyczajnej, można ją kupić w każdym sklepie, hipermarkecie czy bazarku. Nigdy jednak kupna marchewka, przechowywana w magazynach i transportowana w tirach nie będzie tak pyszna i pachnąca jak ta z własnego ogródka. A uprawa marchwi nie jest wymagająca i uwierzcie, nie tylko hodowcy królików i świnek morskich zdobywają się na taki krok. Nawet zwykli zjadacze chleba często gospodarują odrobinę miejsca dla własnego, ekologicznego ogródka. Spróbujcie i wy.

Marchewka w roli głównej

Marchewka pochodzi z rodziny roślin selerowatych i jest gatunkiem niemal pospolitym. W naszym kraju w wielu rejonach występuje na dziko, co wynika z tego, że jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i nie wymaga wielkiego zainteresowania hodowcy.

 

Kiedy sadzimy marchew?


Sadzimy ją na początku wiosny, kiedy dni stają się cieplejsze, a na niebie jest coraz więcej słońca. A pomarańczowe korzenie, jak rzadko które warzywa lubią promienie słoneczne, dzięki temu dochodzi także do samosiewu. Marchewkę możemy sadzić nawet w zwykłej skrzyni czy donicy (wersja dla tarasów i balkonów), należy jednak zadbać by roślina była osłonięta od wiatru. Warto zadbać o drenaż dla zamkniętych przestrzeni - niby nie jest on konieczny, ale warto poczynić starania, by nasze warzywa nie zgniły zanim się w pełni nie rozwiną. Marchewki nie podlewamy zbyt często, w zasadzie jest ona samowystarczalna. Ta zasada tyczy się także wszelkich nawozów czy ulepszaczy - są to zbędne czynności i tak naprawdę marchew nie potrzebuje żadnych wspomagaczy by rozkwitnąć prawidłowo.

Optymalne warunki


Optymalną temperaturą dla rozkwitu i dojrzewania marchewki jest temperatura oscylująca w okolicach 15-20 stopni na plusie. Warunki glebowe nie są wymagające i wystarczy zapewnić jej glebę piaszczysto-gliniastą o lekkim odczynie kwaśnym (ph w granicach 6-6,5).

O czym nie można zapomnieć podczas uprawiania marchewki?

Przede wszystkim nie można jej przesadzać, po prostu drugi raz się nie przyjmie i zmarnujemy wypracowany potencjał. Marchew jest wrażliwa na świeżą glebę. W pewnych sytuacjach można zmienić jej położenie - jednak warunki muszą być do siebie zbliżone. Nigdy nie dopuszczajmy do zachwaszczenia pola w obrębie marchewki - jest udowodnione, że pomarańczowe korzenie nie lubią towarzystwa, dlatego posadzenie w bliskiej odległości innego rodzaju warzyw również nie wchodzi w grę. Dobrym sposobem na pozbycie się chwastów jest zrobienie przedplonów, czyli posadzenie w tym miejscu gdzie ma być marchew najpierw innych warzyw tak zwanych odchwaszczających. Idealnie w tej roli spisuje się kapusta czy rośliny cebulowe. Ze względu na marchewkowego szkodnika (połyśnica marchwianka) zalecane jest zmieniania płodu co jakiś czas. Uważa się, że marchew w tej samej ziemi może być posadzona góra 3 lata z rzędu.