Tagi

Wpisy z tagiem: pielęgnacja aronii

środa, 05 marca 2014

Jeżeli szukamy rośliny owocowej, której plony będzie można spożytkować w kuchni, a jednocześnie dopiero raczkujemy w sadownictwie i nie mamy w tej dziedzinie dużego doświadczenia, na swój warsztat, a raczej ogródek, powinniśmy wziąć właśnie aronie, ponieważ to właśnie ten afrykański krzew jest nie tylko prosty w utrzymaniu, ale przede wszystkim za opiekę i pielęgnację odwdzięczy się nam dorodnymi i bardzo smakowitymi owocami.

Jak wygląda krzew aronii?


Ten owocodajny krzew wykazuje nie tylko doskonałą skłonność do przystosowywania się do różnych warunków, ale także jest pokaźnych gabarytów. Może osiągnąć nawet do 2,5 m wysokości oraz 2 m średnicy. Kwitnie na biało, mniej więcej od połowy maja. Krzewy owocują już w drugim roku bytowania, czasami czas ten przekłada się na 3 rok - warto jednak być cierpliwym.

Zastosowania owoców aronii


Aronia jest spożywana zarówno w surowej, jak i przetworzonej postaci. Najczęstszym przetworem do jakiego jest wykorzystywana to sok, który cechuje się pięknym i nasyconym kolorem. Owoce aronii są bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy P. Znajdziemy tam także kopalnie witamin C, B,E i karotynę. Aronia występuje także w wielu lekach stosowanych w leczeniu nadciśnienia, hemoroidów, chorób naczyń włosowatych. Oprócz soków z aronii robi się także konfitury, galaretki, powidła, marmolady oraz przeciery. W surowej postaci małe czarne kuleczki są nieco cierpkie w smaku, stanowią jednak ciekawe urozmaicenie w śniadaniowej mieszance musli lub drożdżowym cieście.


Warunki uprawy


Do uprawy aronii nadają się w zasadzie gleby każdej jakości, nie jest to wybredna roślina. Oczywiście abstrakcyjne podłoża, takie jak tereny piaszczyste lub bagienne odpadają. Wybierając dla niej miejsce zadbajmy o odpowiednie nasłonecznienie, które aronia lubi i potrzebuje do prawidłowego wzrostu owoców. Co do nawadniania - krzewy są w tym wypadku również mocno tolerancyjne i przystosowują się do warunków, w których przyszło mi rosnąć.

Pielęgnacja krzewów aronii

Jak każde owocowe krzewy, również aronia potrzebuję chwili uwagi oraz pewnej pielęgnacji - regularnego usuwania uszkodzonych lub słabych pędów. Dobrą taktyką jest sezonowe prześwietlenie krzewinek, usuwanie płożących pędów oraz zastawiających rzędów. Prace te najlepiej wykonywać na przełomie lutego i marca. Można również pokusić się na nawożenie organiczne (najlepiej obornikiem lub gnojowicą) albo mineralne. Przy dokarmianiu mineralnym należy pamiętać o porach dawkowania kolejnych porcji nawozu: mieszanki wzmacniające fosforowe oraz potasowe podajemy jesienią lub wczesną wiosną, azotowe w czasie wegetacji w kilku małych porcjach.

Zbiory

Zbiory zazwyczaj odbywają się pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy gdy wszystkie owoce na krzewince są równo wybarwione i dojrzałe - znakiem rozpoznawczym takiego stanu jest łatwe odchodzenie od szpulek po ujęciu owocu w dłoniach.

Zbiory z reguły odbywają się w jednym terminie, ponieważ owoce dojrzewają równomiernie, nie zdarza się im także przemarznąć ponieważ z reguły kwitną później niż inne drzewka jagodowe. W przypadku dużych plantacji zbierane są mechanicznie, przy użyciu kombajnu.


Zalety uprawy aronii


Przede wszystkim nie jest to delikatna roślina, którą trzeba osłaniać od wiatru czy mrozu. Oczywiście takie działania nie zaszkodzą uprawie, nie są jednak konieczne. Małe wymagania glebowe oraz duża odporność na wszelkie choroby grzybowe sprawiają, że uprawa aronii jest czystą i nie wymagającą dużych nakładów pracy czynnością. Duża wytrzymałość na obtarcia i uszkodzenia mechaniczne plasują owoce aronii w czołówce owoców dobrze znoszących przechowywanie (np. w chłodni - nawet kilka-kilkanaście tygodni).

Wady uprawy aronii


W zasadzie analizując jej uwarunkowania oraz wymagania plantatorskie szczególnej uwadze należy poddać jedynie dbałość o pielenie grządek. Aronia jest wrażliwa na obecność chwastów i dosyć źle znosi ich obecność. Dlatego decydując się na uprawę tych owoców należy zwrócić szczególną uwagę na częste pielinki.


Koszt skupu


Niestety aronia nadal jest niedoceniania i nisko ceniona. Kilogram tych czarnych kuleczek nie przekracza od kilku lat - 1 złotego. Aby produkcja aronii okazała się opłacalna dla plantatorów muszą oni ukierunkować swoje działania na ten właśnie owoc i odpowiednio zwiększyć skale produkcji. Przy obecnych cenach skupu tylko duże plantacje mają możliwość się utrzymać, ponieważ mają szanse na dużo wyższe plony, przy niższych kosztach pielęgnacji, nawożenia, zbiorów. Szacuje się, że rocznie z 1 hektara plantacji można uzyskać od 15 do 17 ton owoców.

Eksport aronii


Aronia od polskich plantatorów jest eksportowana na wschód, zwłaszcza do Azji. Głównym odbiorcą polskich odmian jest Japonia.