Tagi

Wpisy z tagiem: domowa uprawa pieczarek

czwartek, 06 marca 2014

Zarówno w okresie zimowym, jak i letnim bardzo dużą popularnością w naszym kraju cieszą się pieczarki, jedne z najczęstszych grzybów przetwarzanych w kuchni. Ich fenomen utrzymuje się już od wielu sezonów i nic nie wskazuje na to, że trendy w tej dziedzinie miałyby się zmienić. Pieczarki wykorzystywane są do robienia sosów, zup, zapiekanek. Są oczywiście nieodłącznym elementem każdej pizzy. Bardzo często kończą też w marynacie, stanowiąc świetną zakąskę lub przystawkę do wielu innych dań. Można je też suszyć, konserwować albo po prostu zamrażać. Jedynym ich minusem pozostaje cena, która jest stosunkowo wysoka. Za 500 gr tych małych i białych grzybów płacimy w sezonie zimowym nawet do 10 zł. Tymczasem w własnej kuchni można prowadzić swoją małą pieczarkarnie. Jak zabrać się za uprawę, przeczytacie poniżej.

Idealne miejsce dla pieczarkarni

Pieczarki do prawidłowego rozwoju potrzebują stałej temperatury, najlepiej mieszczącej się w przedziale 14-20 stopni, ponieważ właśnie w takich warunkach mogą być uprawiane przez cały rok. W początkowym stadium temperatura powinna być wyższa, by grzybnia systematycznie przyrastała. W czasie zbiorów powinna być redukowana. Jeżeli odpowiednio zadbamy o ciepłotę powietrza oraz odpowiednią cyrkulację powietrza na pierwsze efekty naszej uprawy nie będziemy musieli długo czekać (ok. 3 tyg.). Idealnym miejscem na domową pieczarkarnie jest piwnica lub inne, zaciemnione miejsce typu - schowek na przetwory. Dobrą informacją jest to, że pieczarki nie potrzebują dziennego światła, tym bardziej obejdą się też bez sztucznego oświetlenia. Trzeba jednak im zapewnić stały dostęp do świeżego powietrza - a jeżeli okazuje się to nie możliwe - konieczna będzie inwestycja w dobry wiatrak.

Warunki glebowe

Profesjonalne pieczarkarnie wyposażone są w specjalne stelaże, w których uprawia się pieczarki w skrzyniach w systemie szachownicy. Na wielu aukcjach internetowych można nabyć takie oprzyrządowanie nie inwestując dużych nakładów finansowych. Wszystko to sprawia, że uprawa tych grzybów jest znacznie wygodniejsza ponieważ można dobrze wykorzystać wygospodarowaną przestrzeń. Zakładając swoją małą uprawę możemy wybrać podłoże gotowe do zastosowania przez rolników amatorów, tak zwane zaszczepione grzybnią. Takie podłoże powinno być najpierw okryte cienką warstwą ziemi, by spełniać wszystkie oczekiwania młodych pieczarkarzy. Swoje prace zaczynamy od szczepienia grzybni (ostatnio najbardziej powszechne są ziarna). Grzybnie początkową należy rozmieścić w podłożu równomiernie - jest to klucz do sukcesu całej uprawy. Bardzo ważne jest też utrzymanie odpowiedniej wilgotności, której utrzymanie ułatwia folia perforowana albo systematycznie nawilżane słomiane maty.

Okrywka pieczarek

Okrywanie pieczarek powinniśmy rozpocząć po pojawieniu się białej grzybni na podłożu (ok. 3 tyg. po rozpoczęciu działań). Gotową mieszankę okrywającą można zakupić w każdym sklepie ogrodniczym. Można także pokusić się o przygotowanie własnej okrywki, która powinna składać się z ziemi ogrodniczej, torfu (1 do 1) oraz węglanu wapna. Okrywkę, wstępnie nawilżoną, rozkładamy na powierzchni i czekamy. Po 7-10 dniach obserwujmy podłoże, jeżeli widzimy na nim biały nalot to rozrywamy go na mniejsze części i rozprowadzamy po uprawie. Po upływie 48 godzin zdejmujemy przykrycie.

Zbiory z domowej uprawy pieczarek

Pierwsze zbiory mogą nastąpić już po miesiącu od podjętych starań, o ile warunki glebowe i właściwa temperatura były utrzymywane. Warto także pamiętać o stałym nawilżaniu, ponieważ młode pieczarki bardzo źle znoszą przesuszenie. Dojrzałe grzyby poznajemy po łuszczącej się osłonce spod kapelusza, zbieramy je wykręcając delikatnie z podłoża. Nigdy nie wyrywajmy ich szybkim ruchem - niszczymy wówczas cenną grzybnię. Plony można ponawiać nawet kilkukrotnie.