Tagi

Wpisy z tagiem: uprawa gruszy

poniedziałek, 14 kwietnia 2014


Dietetycy chętnie polecają spożywanie gruszek w codziennej diecie ze względu na bardzo niską kaloryczność tych owoców (nawet mniejszą niż jabłka) przy jednoczesnym bogactwie witamin i minerałów. Kolejnym dobrodziejstwem, które niosą ze sobą te kuliste, żółtawo-pomarańczowe owoce to świetny smak oraz duża zawartość pektyn, które mobilizują do pracy nasz metabolizmy i biorą udział w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.

Najpopularniejsze odmiany gruszek uprawianych w Polsce

Najchętniej uprawiane w Polsce są faworytki, Lipcówki oraz Komisówki. Na targach i przydrożnych bazarkach z łatwością odnajdziemy także Paryżanki, Likasówki, Salisbury itd.
Bardzo odporna na wszelkich choroby, a jednocześnie silnie owocująca jest zimowa odmiana gruszy - Uta.

Warunki uprawy

Grusza nie jest wybredna jeżeli chodzi o idealne warunki do uprawy, jednak kilka warunków musi być spełnionych byśmy cieszyli się soczystymi i wielkimi owocami. Przede wszystkim selekcji musi być poddana gleba. Grusze preferują ciężką, ale dobrze przepuszczalną glebę o pH równym 6,2-6,7.

Warto dbać o często odchwaszczanie, ewentualnie zdecydować się na trawnik. Podczas sadzenia drzewek dodajmy im pod korzenie odrobinę obornika. Naturalne nawozy zasilą nam młode drzewko i dostarczą mu odpowiednich składników by się dobrze przyjęło i zakorzeniło. Jeżeli nie dysponujemy obornikiem warto rozważyć zakup nawozu mineralnego. Taki zabieg zasilający warto powtarzać co jakiś czas, najlepiej corocznie. Wybierając miejsce na sad zdecydujmy się na ciepłe i osłonięte stanowisko, z dobrą ekspozycją na słońce - idealnie się nadają do tego wzniesienia, ponieważ owoce szybko dojrzewają i są słodsze gdy padają na nie promienie słoneczne.

Zaleca się aby drzewka gruszy miały kształt kulisty, jest to nie tylko wygodne w planowaniu większego sadu, ale także umożliwia szybkie zbiory. Drzewa są odpowiednio zasilone i wydają duże, soczyste gruszki. Najlepiej drzewka posadzić w rzędach (rozstaw co 3 metry).

Owoce gruszki

Owoce mają kształt kulisty, ze zweżającym się ogonkiem. Ich kolorystyka przechodzi z zieleni do koloru żółtego/pomarańczowego - w zależności od odmiany. Bardzo często mają nakrapianą powierzchnię. Zrywane są wtedy, kiedy zaczynają się robić jasnozielone, przetrzymanie tego momentu na drzewie sprawi, że owoce mogą gnić w skrzynkach.

Przechowywanie gruszek

Sadownicy z większą wiedzą agrotechniczną dosyć szybko dokonują zbiorów by przechłodzić gruszki w chłodni, następnie przenieść je do cieplejszego pomieszczenia by ostatecznie dojrzały. Skórka gruszki nabiera wtedy zdrowego, ciepłego odcienia, a owoce mają słodki i miękki miąższ. Zebrane jesienią gruszki można przechowywać nawet do stycznia, należy jednak zwrócić uwagę czy nie są uszkodzone i posiadają szypułkę - ułożone na sianie w niskiej temperaturze mogą czekać na spożycie w dowolnym momencie. Idealne miejsce na ich przechowywanie to np. piwnica.