Tagi

Wpisy z tagiem: sadzenie kolendry

niedziela, 25 października 2015

Moda na uprawę ziół w kuchni sprawiła, że więcej gospodyń domowych zaczęło się interesować ich hodowanie w doniczkach, na parapetach lub przydomowych ogródkach. Ich kuchni z pewnością zyskała na tym i mogła się rozwinąć. Po opisaniu tradycyjnych ziół przyszła kolej na te bardziej tajemnicze, ale równie ważne w kuchni polskiej, meksykańskiej czy hiszpańskiej. A mowa tutaj o kolendrze, która jest doskonałym uzupełnieniem sosów, hummusu, mięsa w wielu postaciach.

Kilka prawd o kolendrze siewnej
Kolendra to roślinka jednoroczna, możemy korzystać z jej liści oraz owoców w swojej kuchni. Dla jednych ma cytrynową woń, dla innych nieco mydlany posmak, a jeszcze inni podkreślają jej mocny, specyficzny aromat, który nie może być porównany do niczego innego. Jakby na to nie patrzeć kolendra jest bardzo specyficznym ziołem i trzeba umieć z nim postępować.

Jakie wybrać stanowisko do uprawy kolendry?
W Polsce siejemy kolendrę wielkoowocową albo drobnoowocową. Ta druga jest powszechniejsza.

Kolendra potrzebuje dużego nasłonecznienia, więc wybierzmy miejsce dobrze oświetlone. Gleba powinna być ciepła, spulchniona i lekka. Jeżeli wiemy, że dane miejsce ma tendencje do zawilgocenia albo kwaśnego odczynu to lepiej zrezygnujmy - nasze zioła po prostu nie wyrosną albo będą bardzo słabe. Kolendrę siejemy wprost do gruntu, nasiona umieszczamy w rzędach co 40 cm. Pierwsze zielone listki powinniśmy widzieć po nie całych 3 tygodniach od zasiania.

Cenna wskazówka: nasz plantacja powinna być oddalona od kopru ogrodowego oraz włoskiego. Po prostu się z kolendrą nie lubią.

By cieszyć się świeżym zielem wysiewu należy dokonać w połowie lata. Wykorzystywać kulinarnie można także owoce kolendry, które odpowiednio przechowywane mogą być cennym składnikiem wielu potraw. Przypominają małe ziarenka w kolendrze średniego brązu.

Gdy kolendra zacznie wzrastać warto przypilnować pola i nie dopuścić do zachwaszczenia. Ta roślina zdecydowanie nie radzi sobie z konkurencją i po prostu wyginie gdy zaniedbamy temat pielenia. Możemy kolendrę nawozić i usuwać pojawiające się kwiatki - potwierdzono, że spowalniają one rozrost lisków, które kształtem i delikatnością przypominają natkę pietruszki.

Co nam daje spożywanie kolendry?
Przede wszystkim to cenne źródło witaminy C oraz flawonoidów, które pozytywnie wpływają na nasze naczynia włosowate.