Tagi

Wpisy z tagiem: szpinak uprawny

wtorek, 31 maja 2016

Szpinak kojarzy się nam z niesmaczną, zieloną papką serwowaną w przedszkolnej stołówce lub z ulubionym daniem marynarza Papaya. Niechętnie jest kupowany w polskich domach, niechętnie przyrządzany i niechętnie sadzony w przydomowych grządkach. To błąd, ponieważ szpinak jest bardzo zdrowy. Udowodniono, że zawarte w nim przeciwutleniacze mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy, układ krążenia oraz mogą zminimalizować ryzyko wystąpienia raka.

Jak posadzić szpinak?

Szpinak to roślina wieloletnia, najlepiej uprawia się ją w cyklu dwuletnim. Na rynku znajdziemy kilka odmian szpinaku, mamy do wyboru odmiany wiosenne, letnie oraz jesienne. Można także spotkać szpinak zimujący w gruncie. Im listki są młodsze tym smaczniejsze. Potem, z wiekiem stają się bardziej żylaste, twarde i zwyczajnie niesmaczne.


Idealne stanowisko dla szpinaku


Gdyby wybieramy miejsce na posadzenie szpinaku zdecydujmy się na dobrze nasłonecznioną grządkę. Zbyt ocieniony grunt będzie sprzyjał szybkiemu rozrastaniu się pędów nasiennych, a taka uprawa eliminuje szpinak z kategorii warzyw spożywczych. Na własny użytek zatem warto wybrać lokalizację z dobrym dostępem do słońca.


Gleba powinna być głęboko uprawiona, zaprawiana wapnem oraz mocno wilgotna. Ziemia z próchnicą będzie się bardzo dobrze spisywała, warto jeszcze ją podsypać korą kompostową lub torfem. Czeka nas nieco pracy przy pieleniu, ponieważ ziemia powinna być całkowicie odchwaszczona - małe pędy szpinaku są wrażliwe na niechcianych sąsiadów i zwyczajnie mogą nie wygrać batalii o substancje odżywcze z gleby.


Szpinak siejemy od wczesnej wiosny, aż po początek jesieni. Oficjalnie jest to marzec-wrzesień. Nasiona umieszczamy na głębokość ok. 3 cm, co 20 - 30 cm - musimy dać nieco miejsca krzaczkom.


Pielęgnacja szpinaku

Musimy stale dbać o odpowiednią wilgotność ziemi. Nie możemy przelać roślinek, mając z tyłu głowy, że lubią mieć mokro. Podlewanie co 3-4 dni powinno załatwić sprawę. Z zabiegów pielęgnacyjnych można jeszcze podsypać grządki kompostem lub nawozem z małą zawartością azotu.


Jadalne są jedynie liście szpinaku. Gdy roślina zakwitnie nie zaleca się jej spożywania. Szpinak można uprawiać także w skrzynkach czy doniczkach na balkonie lub tarasie.

Najpopularniejsze odmiany to: tetona, herma, medania, norman, matador, monnopa, olbrzym zimowy.